Beginnersrijbewijs
Als je het rijbewijs hebt gehaald ben je een beginnend bestuurder en krijg je te maken met de regels van het beginnersrijbewijs! Als je op het moment dat je het rijbewijs haalt 18 jaar of ouder bent ben je 5 jaar beginnend bestuurder, als je 17 jaar bent op het moment dat je het rijbewijs haalt ben je 7 jaar beginnend bestuurder. Let op: Als je 17 was en voor 6-6-2012 je B rijbewijs hebt gehaald ben je 5 jaar beginnend bestuurder!
Strafpunten
Per 1-10-2014 moet je bij 2 strafpunten je rijbewijs inleveren bij de politie. Voor 1-10-2014 was dat bij 3 strafpunten, de nieuwe regel van 2 strafpunten geldt voor iedereen die nog onder de regels van het beginnersrijbewijs valt! Mocht je voor 1-10-2014 al een strafpunt hebben gescoord dan geldt de oude regel nog dat je bij 3 strafpunten je rijbewijs moet inleveren.
Strafpunten scoren
Je kunt strafpunten krijgen als de politie je aanhoudt voor de volgende overtredingen:
- bumperkleven met een hoge snelheid
- ernstige snelheidsovertredingen (meer dan 40 kilometer per uur te hard op autosnelwegen. Een meer dan 30 kilometer per uur te hard op andere wegen)
- het veroorzaken van gevaar of hinder in het verkeer
- het veroorzaken van materiële schade of lichamelijk letsel door het niet goed opvolgen van de verkeersregels
- het veroorzaken van een ongeval met dodelijk gevolg of zwaar letsel
2 Strafpunten
Als je twee strafpunten hebt gekregen moet je het rijbewijs inleveren bij de politie. De politie geeft het dan door aan het CBR. Het CBR roept je dan op voor een onderzoek naar je rijvaardigheid en toetst dit m.b.v. een theorietest en praktijktest. Mocht je onvoldoende voor de testen scoren word je rijbewijs ingenomen en zal je opnieuw rijexamen moeten doen.
Linkjes
www.rijksoverheid.nl/beginnersrijbewijs