Individuele theorie-examen

Een individuele theorie-examen word ook wel mondeling theorie-examen genoemd maar een mondeling theorie-examen bestaat niet!
Wat kan je dan verwachten? Je zit samen met een medewerker van het theoriecentrum achter een computer waarop je het examen op moet afleggen. Het theorie-examen zit hetzelfde in elkaar als een klassikaal examen. Het voordeel is dat je in alle rust je examen kan doen. Nadeel is dat het duurder is.

Een individuele theorie-examen kan alleen door de rijschool worden aangevraagd. Als je een individuele theorie-examen wilt kan je contact met mij opnemen. Om een individuele theorie-examen voor je aan te kunnen vragen moet je mijn rijschool wel machtigen m.b.v. je DigiD.

Als je het individuele theorie-examen in een andere taal wilt doen moet je zelf een tolk regelen via TolkenNet. Wij moeten dan eerst een individuele theorie-examen bij het CBR reserveren en daarna moet je zelf via TolkenNet een tolk regelen.

 

Het CBR over het Individuele theorie-examen

Ik heb dyslexie, is daar een speciaal theorie-examen voor?
Er is geen speciaal theorie-examen voor mensen met dyslexie. Dit is over het algemeen niet nodig, omdat de vragen worden voorgelezen. Mocht dit toch problemen opleveren, dan kunt u via de rijschool een individueel examen aanvragen.
 
Kom ik in aanmerking voor een individueel theorie-examen?
Het individuele theorie-examen bestaat uit een zelfde aantal vragen als het klassikale theorie-examen. Het individuele theorie-examen is bedoeld voor:

  • anderstaligen voor wie geen examenvragen in hun eigen taal beschikbaar zijn en
  • Nederlandstaligen en anderstaligen die moeite hebben met het afleggen van een klassikaal examen.

De aanvraag van een individueel examen, al dan niet in een buitenlandse taal, kan alleen door een rijschool via TOP internet plaatsvinden. Het CBR adviseert kandidaten om zich goed voor te bereiden op het individuele examen, het liefst via theorieles bij een rijschool.

 
Een mondeling examen bestaat niet. In bijzondere gevallen kunt u het theorie-examen ook individueel afleggen. Dat kan in het Nederlands, maar ook in een andere taal. Uw rijschool reserveert het individuele examen.
 
Het individuele theorie-examen is een een-op-een examen. U bent alleen met een medewerker van het theoriecentrum (eventueel met tolk). De inhoud van de vragen en de methode zijn hetzelfde als bij het klassikale examen. U krijgt via het computersysteem de vragen. Bij de verkeersvragen schakelt de theoriemedewerker handmatig door naar de volgende vraag. U hebt zo de mogelijkheid om bij moeilijkheden toelichting te vragen. Eventueel is er ook meer tijd. Dit geldt alleen bij de verkeersvragen en niet bij het onderdeel gevaarherkenning.

Voor een individueel theorie-examen wordt een toeslag in rekening gebracht. Dove kandidaten kunnen deze toeslag terugvragen.

U kunt een individueel theorie-examen aanvragen via een rijschool.