Rijbewijs

Rijbewijs aanvragen

Als je bent geslaagd krijg je van de examinator, behalve een hand, niks. Als je de examenzaal bent verlaten zend de examinator m.b.v. een pda de uitslag door naar het CBR deze zend het weer door aan de rijksdienst voor wegverkeer (RDW) en deze zend het weer door naar het gemeentehuis van de gemeente waar je staat ingeschreven als inwoner (dus het is niet mogelijk om het rijbewijs in een andere gemeente aan te vragen!). Dit duurt meestal minimaal 2 uur tot maximaal 24 uur.

Op het gemeentehuis willen ze 1 recente pasfoto en een legitimatie bewijs zien en als je 17 bent ook je begeleiderspas. De kosten van het rijbewijs mag de gemeente zelf bepalen daarom verschilt dit per gemeente. Het duurt tot vijf werkdagen voordat het rijbewijs kan worden opgehaald, je mag alleen zelf je rijbewijs ophalen. Het rijbewijs kan ook versnelt worden aangevraagd. Als het rijbewijs voor 13:30 is aangevraagd kan het rijbewijs de volgende werkdag worden opgehaald, hieraan zijn extra kosten verbonden!

Adres, openingstijden en online loket van het gemeentehuis

Puntenrijbewijs

Op het gemeentehuis wordt een rijbewijs verstrekt die de grote heeft van een betaalpas. Als je nog geen bromfietsrijbewijs had krijg je die direct. Het is een normaal rijbewijs maar de eerste 5 jaar, en als je het rijbewijs haalt als je 17 bent 7 jaar, kunnen er strafpunten worden gehaald! Als je binnen 5 jaar twee punten scoort wordt het rijbewijs tijdelijk geschorst, na 5 jaar vervalt deze regeling, en als je het rijbewijs haalt als je 17 bent is het 7 jaar.

Hoe zijn de punten (inclusief bijhorende bekeuring) te scoren;

  • hinder of gevaar voor het overige verkeer veroorzaken
  • veroorzaken van een ongeval waar zwaar letsel wordt veroorzaakt of met dodelijke afloop, tevens als er materiële schade en of letsel wordt veroorzaakt door het niet juist naleven van de verkeersregels.
  • op de snelweg een snelheids overschrijding van minimaal 40km/uur of op een andere wegvlak met 30km/uur
  • misdrijven van de wegenverkeerswet zoals dronken rijden doorrijden na een ongeval e.d.

Een overtreding moet door een agent worden geconstateerd, de bestuurder staande worden gehouden en dan kan er een strafpunt worden gegeven, en als je dronken veel te hard rijd en een ongeluk veroorzaakt gelijk 3 punten krijgen!!!

Als het rijbewijs is geschorst moet er een rij- en theorietest bij het CBR worden gedaan (hieraan zijn zeer hoge kosten verbonden) als dit niet met goed gevolg word afgelegd wordt het rijbewijs ongeldig verklaard en kan er opnieuw aan de rijopleiding worden begonnen om weer in het bezit te komen van een rijbewijs.