Faalangst

Angst. Iedereen heeft wel eens angst. Angst is zeer bruikbaar. Door angst krijg je meer adrenaline aanmaak dat zorgt ervoor dat je alerter wordt en sneller kunt handelen. Dus een beetje angst is zelfs bruikbaar.

Het wordt een heel ander verhaal als angst de overhand gaat nemen. Er wordt te veel adrenaline aangemaakt. Je gaat lichamelijke ongemakken voelen. Daarbij zijn er versterkende externe factoren die de angst verergeren. In onze samenleving draait alles om prestaties. De druk om te moeten presteren en daarbij een stuk onmacht voelen is waar we het over faalangst gaan hebben.

Als je weet dat je faalangst hebt door eerdere ervaringen meld dat dan bij het begin van je rijopleiding zodat ik daar rekening mee kan houden. Ik heb verschillende cursussen gevolgd om mensen met faalangst op te leiden. Als je faalangst hebt kan ik daar met de rijopleiding op inspelen. Tevens kan je een tussentijdse toets doen om je beter voor te bereiden op je examen en daarmee al wat angst wegnemen. Wat je zeker moet overwegen is een faalangstexamen omdat dit examen speciaal is ontwikkelt voor mensen met faalangst!

Als je twijfelt of je faalangst hebt doe je de faalangst test. Hier een folder met wat tips. En een website over faalangst.

Om te zorgen dat je minder angstig bent wil je misschien iets daarvoor innemen. Kijk daar mee uit! Heel veel middelen die angst verminderen verminderen de rijvaardigheid. Dus slik niet zomaar Valium, Temazepam, Oxazepam of soortelijke middelen je word er misschien wel lekker rustig van maar het verslechterd je rijprestaties en bij gebruik van deze middelen is autorijden verboden. Er zijn wat homeopathische middeltjes in de handel die wel een beetje kunnen helpen. Als je echt een middel wilt hebben dat goed helpt en waar ik in de praktijk goede resultaten van heb gezien is dat propranolol. Dit middel is alleen maar op recept van de huisarts te verkrijgen. Propranolol is het enige medicijn dat je kan/mag gebruiken bij ernstige examenvrees.